Dobrovolně se přiznávám, že doma tatarák nedělám. Nevím proč, ale i když si koupím to správné maso, tak to prostě není ono. Možná protože si to uvařím sama, tak si to pak tolik nevychutnám, nevím... Tatarský biftek mám ale moc ráda a ochutnávám ho všude možně.
Níže bych se ráda podělila o pár míst, kde jsem si jeho chuť obzvlášť zapamatovala, jelikož byl vynikající.
Ještě než začnu, trochu historie - tatarský biftek nevymysleli Tataři (jak se občas jde dočíst na internetu), ale vznikl na přelomu 19. a 20. století v Paříži. Tehdy se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibuli. V jednu chvíli žloutek nahradila tatarská omáčka, a odtud již zůstal název.
Základem tataráku je syrové maso z hovězí svíčkové + cibule, hořčice, sůl a pepř + syrový žloutek Pak se dá přimíchat ještě cokoliv dle chuti - worcestrová omáčka, sladká paprika, chilli, kapary, dokonce jsem viděla i nakládanou okurku. Typicky se podává s topinkami potřenými česnekem (toho ale opravdu málo, aby nepřebil chuť masa). Dnes se již ale poměrně často podává s hranolkami. (Já osobně si ho dávám často s topinkami opečenými nasucho - pak se vyloženě jedná o dietní pokrm.)
A teď ta slíbená místa (omlouvám se, že bez fotek, doufám, že dodám při nejbližší příležitosti):
1. Back Doors - Na Bělidle 30/310, Praha 5 (kousek od metra Anděl) - tatarák zde odpovídá klasické představě o tataráku. Maso, cibulka, sůl, pepř, sladká paprika, hořčice, kečup + 5 topinek a česnek. Jídlo si pak namícháte sami dle vlastních preferencí. Za 235 Kč je to něco výborného.
2. Na Kopci - K Závěrce 2774/20, Praha 5 (kousek od metra Radlická, lepší je se tam dostat autem) - zde podávají francouzský tatarák "dle vlastního receptu" s hranolkami a salátem. Hranolky se dají na přání nahradit topinkami. Tatarák zde přinesou již namíchaný - níže uveden recept. Je to ale opravdu móóóc dobré - a trochu té omáčky přinesou i ve skořápce od vajíčka.
Btw, salátek má TAK výbornou zálivku (a přitom je to pouze balzamico + olivový olej), že bych ho mohla sníst klidně i mnohem více.
Cena je 275 Kč a vyplatí se do posledního haléřu.
Recept je následující: "5g okurek "Cornichon", 5g kaparů, šalotky, parmázánu a 3g čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, bazalka) sanesané nadrobné, 150g mleté hovězí svíčkové (nebo naškrábané nožem a po kávové lžičce worcesteru, tabaska, dijonské hořčice, kečupu a majonézy. Smícháme a dochátíme olivovým olejem, solí a pepřem."
3. Argument - Bubenečská 19, Praha 6 (kousek, možná trochu větší kousek, od metra Dejvická) - restaurace nabízí hned 2 druhy hovězích tataráku. Jeden je v předkrmech (s chilli papričkou a chlebovými topinkami) za 198 Kč a odpovídá klasické představě tataráku (akorát že je to menší porce, opravdu jen předkrm). Druhý, "francouzský hovězí tatarák s domácími steakovými hranolkami a míchaným listovým salátem" již odpovídá hlavnímu pokrmu a stojí 296 Kč. Francouzský tatarák je chuťově podobný jako v restauraci Na Kopci, ovšem podle mě obsahují více kaparů.
Dle idnes.cz se jeden z nejlepších tatarských bifteků připravuje v restauraci Kempinski. Budu ráda, pokud jste tam někdo byl a podělíte se o zkušenost. Případně uvítám jakékoliv další tipy na místa s vynikajícím tatarákem :-)
S.
Zajímavý článek :)
OdpovědětVymazatPS: Ráda bych tebe i tvé čtenářky pozvala na můj blog, kde právě pořádám GIVEAWAY o MSM (přípravek na vlasy) http://www.brunetky.blogspot.cz/2013/07/giveaway-02.html
Děkujeme :)
Vymazat